19min.bg

Вместо двойни заплати, до 25% отгоре за депутатите

Вместо досегашните добавки: 2/3  безотчетни и без данъци, по 15% за участие в комисии - всеки е в 2, общо 96% върху заплатите, депутатите ще вземат до 25% отгоре. Досега вземаха по 10000 лв, сега ще бъдат до 7700 лв. Депутатът Иво Мирчев обяснява:


 "В последните часове от кафявите "медии" и премиера Борисов тръгна нова опорка - Демократична България увеличила заплатите на депутатите на 10 000 лв. Нищо подобно. Довчера нямаше таван във възнагражденията на депутатите. Вчера поставихме максимален размер (25%) на извънредните депутатски възнаграждения. Досега такъв нямаше и тихо тихо се получаваше една сериозна сума над заплатата.
Това възнаграждение не е част от основното на народните представители, нито е ежемесечно. То е от типа "награда". Нормално и необходимо е за подобен тип плащания да има определен максимален размер. В противен случай може да се достигне до абсурдно големи по размер "награди".



Ето това предложихме ние. Предложихме също да не се получават пари кеш - в торби, пликове, чантички, а всички суми, които получават народните представители да минават по банка. Е, това не се прие".