19min.bg

Внучката на Златю откраднала картините му ?

Внучката на големия художник Златю Бояджиев – Цена, е откраднала картините му, гласи основната версия, по която работят криминалисти. 12 от платната на твореца мистериозно изчезнаха в началото на този месец от къщата на сина му Георги Бояджиев-Бояджана, в пловдивското село Марково.


По време на огледа разследващите решили, че посегателството е дело на крадци, тъй като прозорецът на втория етаж се оказал демонтиран. Когато започнали да разплитат случая, криминалистите разбрали, че синът и внучката на Златю Бояджиев са се хванали гуша за гуша, пише столичен ежедневник. Двамата от години водели спор кой да сложи ръка върху шедьоврите и да печели от тях. Внучката Златю опитала да продаде тайно картините му още преди 6 месеца. За целта тя се срещнала с известен бизнесмен.


Цена искала да пробута по най-бързия начин платната и да вземе парите, преди близките й да се усетят.  Тя пожелала сума, която на бизнесмена обаче се сторила твърде висока. Затова той не купил нито едно платно. След това тя опитала да продаде творбите на още двама-трима, но пак без успех.