19min.bg

Вода от плувни басейни, биоотпадъци и почви вече може да изследва лабораторията на Софийска вода

Дружеството разшири обхвата си на акредитация

Лабораторията на „Софийска вода“, част от Веолия, разшири обхвата си на акредитация, като добави нови продукти и характеристики, които има право да изследва.
Акредитацията по стандарт БДС EN ISO/IEC 17025:2018 вече дава възможност на дружеството да извършва:
-     пробовземане и анализи на води от плувни басейни,
-    анализи на почви и биоотпадъци
-    нови летливи органични съединения
-    органофосфорни и азотсъдържащи пестициди
-    хлорати и хлорити
-    коагуланти на база алуминий

С разширения обхват лабораторно-изпитвателният комплекс (ЛИК) на „Софийска вода“ успешно покрива характеристики, заложени в обновената  ДИРЕКТИВА (ЕС) 2020/2184 НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА от 16 декември 2020 година относно качеството на водата, предназначена за консумация от човека

Лабораторният комплекс е акредитиран (/оторизиран) да изследва питейни, подземни, отпадъчни води, продукти, използвани за пречистване на водата, както и утайки. Чрез новия сертификат Лабораторията на „Софийска вода“ разширява обхвата на услугите си, както за нуждите на дружеството, така и за външни клиенти, които могат да се възползват от тях. ЛИК разполага с модерна апаратура и извършва голям спектър от анализи, което го прави търсен и надежден партньор за частни и индустриални клиенти.
От първоначалната си акредитация през 2010 година досега той има разрешение за изследване на общо 15 продукта по над 150 характеристики.