19min.bg

Вода за Перник само при гаранции за София: Фандъкова


„В Министерския съвет беше отправена молба за използване на водопреносната мрежа на София, по която да преминат допълнителни количества вода от водосбора на язовир Белмекен за Перник. В момента такава техническа възможност не съществува, тъй като водоснабдителните системи на София и Перник не са свързани.
✔️ Водоснабдяването на София се осъществява от язовир Искър (75%) и язовир Бели Искър (25%). Един от източниците на захранване на язовир Бели Искър е яз. Белмекен. Предложението е за пренасочване на допълнителни 600 хил. кубика месечно от водосбора на яз. Белмекен през софийския магистрален водопровод до резервоар Мало Бучино - нов и от там по 13-километрово ново трасе до водопроводната система на Перник.
✔️ Това предложение може да стане факт единствено след решение на Столичния общински съвет. За тази цел поисках от правителството и кмета на Перник още в понеделник да представят цялата налична информация по предложението на разширено заседание на комисията по инженерна инфраструктура на СОС.
❗️Моята категорична позиция, която защитих пред правителството, кмета и областния управител на Перник е, че това предложение ще бъде внесено за обсъждане в СОС единствено при 100% гаранции за водоснабдяването на София.
✅ Към днешна дата водоснабдяването на София е осигурено напълно за години напред от съществуващите водни количества в яз. Искър и яз. Бели Искър към момента. За водоснабдяването на София годишно са необходими около 140 млн. кубика вода (12 млн. кубика на месец). В яз. Искър са налични 465 млн. кубика вода, а в яз. Бели Искър - 9 млн. кубика вода.
Поискала съм в предложението на държавата, което официално ще бъде изпратено до мен и до общинския съвет, да бъдат включени гаранции за
✅ възмездно осигуряване на допълнителните количества от водосбора на яз. Белмекен и
✅ монтиране на спирателен механизъм преди изхода на резервоар Мало Бучино – нов, така че и при най-малък дисбаланс във водоснабдяването на София подаването към Перник да бъде спряно.
Финансирането на всички допълнителни дейности може да бъде единствено от държавния бюджет.



❗️Без което и да е от тези условия аз лично няма да подкрепя разглеждане на предложението от Столичния общински съвет. Без пълни гаранции за водния баланс на София и осигуряване на водоснабдяването на софиянци такова предложение няма да бъде подкрепено.
✅ Допълнително съм възложила на дружеството Софийска вода да предостави пълен анализ на техническите параметри
❗️Настоях пред правителството с това решение да поеме ангажименти и за още два важни обекта за София.
✅ Първият е ремонтът на стената на яз. Бели Искър да започне още тази година.
✅ Вторият е изграждане на ново трасе от яз. Огняново до водопреносната система на София като резервен водоизточник за питейна вода за столицата
в дългосрочен план с оглед на климатичните промени“, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.