19min.bg

Вода за уста, сода и бонбони с етерично масло убиват вируса: Проф. Кантарджиев

От уважение към околните трябва максимално да стоим на закрити места с маски, защото така намаляваме риска за тяхното здраве. Маската държах и тук до последно не заради себе си, а за да пазя вас. Вие имате семейство и близки. Това е форма на уважение. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев, член на Националния оперативен щаб, в ефира на Нова телевизия.


"Най-големият риск за зараза с К-19 са питейните заведения, а малко след тях по опасност е градският транспорт. Трябва човек да пази себе си и семейството си", заяви проф. Кантарджиев.


По думите му, ако има болен в семейството, мерките трябва да се повишат двойно. "Добре е да има повече дезинфектант у дома, ако има възможност проветряване и често миене на ръцете", препоръча той.


"40% е вероятността да се заразиш, ако има болен в твоето домакинство, според германско проучване. Ако обаче болният носи маска и се спазват нужните мерки, вероятността спада на 30%", обясни професорът.


Той бе запитан дали учениците трябва да минат на онлайн обучение отново: "Не трябва да си затваряме образованието и икономиката заради тази инфекция, трябва да сме внимателни с мерките.


Те трябваше да са навременни и да се спазват. Лошо е да се правят и половинчати мерки. Ако в трамваите се беше следяло всички да са с маски, сега нямаше да е такова положението.


Кантарджиев призна, че водата за уста, както и содата убиват вирусите. "Колкото повече увеличаваме хигиената на устата си, рискът от заразяване намалява. Добре е и да се смучат бонбончета с етерични масла", каза той.