19min.bg

Водата по Черноморието е с отлично качество, показва съвместна проверка с участието на трима министри

Министър Милошев посети плажа Шкорпиловци заедно с колегите си и екипи от МОСВ и МЗ

 „Правим днес тази среща тук, на плажа, по обща инициатива - и на министър Кондева, и на министър Димитров, именно за да отправим посланието си към всички. Застанали сме трима министри - с авторитета си и с всички необходими технически средства, разбира се, за да покажем: водата ни е чиста, морето ни е прекрасно и гостите са добре дошли на нашето Черноморие. Заповядайте на Българското Черноморие!“ Това заяви министър Евтим Милошев на плаж Шкорпиловци по време на съвместната проверка за чистотата на морските води в началото на летния сезон заедно с министрите на здравеопазването д-р Галя Кондева и на околната среда и водите Петър Димитров.

Министър Милошев посочи, че датата не е случайна - точно на 6 юни преди година, когато беше разрушен язовирът „Нова Каховка“ в Украйна, се разрази кампания от фалшиви новини, неоснователни опасения от замърсяване по нашето Черноморие и спекулации относно качеството и чистотата на морската вода, които нанесоха сериозни щети на българския туризъм и предизвикаха сериозен отлив най-вече на чуждестранни туристи за миналия летен сезон. Министър Милошев предупреди, че туризмът е много чувствителен към подобни новини и призова за обективност.


„Стриктно следим състоянието на крайбрежните морски води и досега не сме констатирали никакви отклонения от стандартите за качество“, категоричен бе и министърът на околната среда и водите Петър Димитров след съвместната проверка. Той обясни, че плажът Шкорпиловци неслучайно е избран като място за пробонабиране. „Тук има и двете зони - зона за къпане и крайбрежни морски води. Колегите от РЗИ вземат проби от зоната за къпане, а ние вземаме проби от зоната на крайбрежни морски води“, каза министър Димитров и подчерта, че структурите на МОСВ следят непрекъснато не само показателите за качество на водата, но и за незаконни зауствания в морето и ако бъдат открити такива, веднага се вземат мерки.

Пробонабиранията от крайбрежните морски води се извършват от специалисти от Басейнова дирекция „Черноморски район“ – Варна, „Регионалната лаборатория– Варна“ към Изпълнителната агенция по околна среда и РИОСВ – Варна. Направените пробовземания на плаж Шкорпиловци са втори за деня, предварително бяха взети проби и от плаж Болата. Пробонабиранията ще продължат, като за днес и утре е предвидено да бъдат направени общо 20.

На Шкорпиловци са направени и експресни анализи на водата. Резултатите от полевото изследване по показатели Ph, електропроводимост, разтворен кислород, наситеност с кислород и соленост на водата, които станаха ясни в рамките на минути, недвусмислено показват, че показателите са изцяло в нормите за качество. Резултатите от физико-химичния анализ ще бъдат готови и оповестени до 24 часа за някои от показателите, а за други – до 5 дни.

След събитието в „Нова Коховка“ МОСВ направи много сериозна програма за мониторинг, която се съгласува с всички институции, припомни министър Димитров. „Всеки ден наблюдавахме вероятни причинители на замърсяване по модел, който показваше къде бихме могли да очакваме и дали изобщо можем да очакваме замърсяване. От Военноморското училище във Варна следяха със сателит обстановката. Наситихме пунктовете за мониторинг на много повече места, като вече се следеше и за плаващи замърсители, които така и не бяха констатирани“, каза министър Димитров.

Директорът на Басейнова дирекция „Черноморски район“ във Варна Явор Димитров потвърди, че на територията ѝ до момента не са констатирани незаконни зауствания в морето.

Д-р Галя Кондева заяви на свой ред, че регионалните здравни инспекции в страната следят непрекъснато за качеството на водите за къпане в морето, като акцентът пада върху микробиологичните показатели.

На мониторинг и контрол в РЗИ-Варна подлежат 23 зони за къпане.  Продължителността на сезона за къпане е от 01.06.2024г. до 30.09.2024г.

По една проба е взета от всяка зона за къпане през месец май, преди началото на сезона. Резултатите показват „отлично” качество на крайбрежните морски води, с изключение на зона за къпане „гр. Варна - Офицерски плаж”, където качеството на водата се определя като „добро”. Запазва се положителната тенденция за подобряване на качеството на водите за къпане във Варненска област, сравнено с 2022г. и 2023г.

Следващото пробонабиране ще се проведе в периода 10-11.06.2024г.

По две проби ще се вземат през сезона за къпане през месеците юни, юли, август и септември от всяка зона за къпане. От водите за къпане, прилежащи към градските плажове: Офицерски, Централен, Южен и Аспарухово ще се изследва по една допълнителна проба през летните месеци, съобщава Министерството на здравеопазването.

 
Министър Милошев припомни, че през настоящата година имаме рекорден брой родни плажове със сини флагове.