19min.media

Водата в София – от 14 ст. вече 1,40 лв.

Цената на водата в София се увеличи десетократно и от 14 ст. за кубик преди, днес софиянци плащат 1,40 лв. В условията на световна икономическа криза това създава допълнителен стрес у хората, коментира в ефира на бТВ журналистът Валери Найденов.


Цената е 1.40 лв. с ДДС от 1 януари тази година и бе по предложение на концесионера „Софийска вода“. Увеличението е с 14.6 процента в сравнение с предходната цена на водата, която бе 1.20 лв. с ДДС.


От Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) тогава коментираха, че са склонни да приемат исканата от дружеството нова цена, за да не бъде осуетен проектът по ИСПА.


Преди това пък софиянци плащаха 0.80 лв. за кубик вода.


Тогава аргументът бе, че ако не бъде увеличена цената на водата, България ще загуби заема попрограма ИСПА в размер на 58 млн. евро, от които 44 млн. евро са безвъзмездна помощ.


Пак тогава концесионерът "Софийска вода" е калкулирал в цената на водата, която в момента плащат софиянци, инвестиция, която не е извършена. В цената на водата е включина инвестиция в размер на 30 млн. лв., посочи тогава комисарят от ДКЕВР доц. Димитър Гривеков. Само за половината от тези средства обаче имало представени документи, а около 15 млн. лв. изобщо не са били инвестирани.