19min.bg

Водещ производител на седалки обяви фалит

Recaro - един от водещите световни производители на седалки за автомобили, се оказа в затруднено финансово състояние и обяви фалит. Управлението на компанията преминава под административно управление, а 215-те служители вероятно ще останат на улицата, съобщават медиите в Германия, предаде automedia.investor.bg.

Recaro отдавна предлага едни от най-добрите седалки за автомобили, което ги прави популярни за използване както при спортни коли, така и при луксозни модели. Компанията също така доставя кресла за отбори от моторните спортове и произвежда дори пейка за резервите на футболни отбори.

Въпреки успехите си през годините Recaro се оказа в много трудна ситуация, като в последно време финансовото състояние на компания се влоши сериозно. Служителите подкрепиха компанията в трудни времена, като се отказаха от част от заплатите си, но и това не даде резултат и се стигна до обявяване на фалит.

Лидерите на германския профсъюз на работниците в автомобилната индустрия IG Metall изразиха надежда, че ще бъдат взети всички възможни мерки за запазване на работни места и намиране на устойчиво решение. Те обаче отбелязват, че има малка надежда за спасяване на компанията.

Recaro е основана в началото на миналия век от Вилхелм Ройтер. Компанията първоначално се фокусира върху производството на каросерии за луксозни автомобили и тапицерия за седалки, но по-късно се насочва към производството на седалки, когато марки като Porsche започнаха да произвеждат свои собствени каросерии. През юни 2011 г. подразделението за седалки беше придобито от Johnson Controls - един от основните доставчици в автомобилната индустрия.

В следващите месеци ще стане ясно какво очаква Recaro. Новият мениджърски екип ще прегледа финансовите отчети, за да определи дали компанията може да бъде спасена. Служителите и ръководството се надяват, че може да се намери решение, което да запази работни места и да осигури устойчиво бъдеще за компанията.