19min.bg

Война: BG любеници vs. гръцки дини

Десетки производители на дини от Любимец излязоха на протест срещу дъмпинговия внос от съседна Гърция, който срива цената на българските дини.


Земеделците блокираха входа на борсата в града, където тонове дини залежават вече седмица. Само за ден цената се срина наполовина и килограм от най-летния плод вече се търгува за 15 стотинки, но никой не купува,  предаде bTV.


Родните производители казват, че пазарът е залят от гръцка диня, която влиза у нас за жълти стотинки, защото по границата нямало контрол. Хората от прочутия с любениците си град обвиняват и прекупвачите, които оскъпяват в пъти стоката им от нивата до пазара, от което губи и клиентът. Протестиращите настояват за засилен митнически контрол и за внасяне на ДДС върху гръцката стока в хазната. Те смятат, че ако вносителите плащат данъка, продукцията им ще се оскъпи и това ще направи родната по-предпочитана, предаде Дарик радио. Хората обясниха по-ниските цени на вноса с в пъти по-големите субсидии, които получават колегите им в южната ни съседка. В момента държавната субсидия в България за декар дини и домати е 26-27 лева.


На вчерашния протест бяха поискани оставките на министрите Симеон Дянков и Мирослав Найденов, който отговаря за земеделието. Земеделските производители гневно взеха да мятат любениците си като бомби, превръщайки асфалта в плодова салата, като заявиха, че след няколко дни ще затворят магистралата, а ако и това не помогне, протестът им ще продължи в столицата.


От общинската администрация в Любимец съобщиха, че не е искано и съответно дадено разрешение за протеста, което автоматично го прави незаконен.