19min.bg

Война президент-парламент в Атина

Председателката на гръцкия парламент Зои Константинопулу определи като невалидно даването на мандат на втората по големина парламентарна група в парламента - Нова демокрация. Според гръцки медии, цитирани от в. То вима, според Константинопулу даването на мандата е невалидно, защото тя не е била официално информирана от президента на страната Прокопис Павлопулос, който е от Нова демокрация, както изисква конституцията и по този начин процедурата не може да започне.Според приближени на президента той "спазва и изцяло прилага конституционните постановления" и държавният глава "няма да коментира лични и непознати до сега интерпретации на конституционните постановления, дори и да идват от държавни представители".


Константинопулу свика среща на политическите лидери в събота, на която официално трябва да се обсъжда работата на парламента през следващата седмица.


Лидерът на гръцката консервативна опозиция Вангелис Меимаракис заяви, че ще се опита да състави правителство с партиите от настоящия парламент, с цел избягването на негативните последици от нови избори, предаде Kathimerini.


Меимаракис, лидер на партията „Нова демокрация“ , получи мандат за съставянето на правителство по-рано днес.


По неговите думи, провеждането на избори на 20 септември „няма смисъл“. По-късно Меимаракис ще се срещне с лидера на партия „Потами“ Ставрос Теодоракис.