19min.bg

Войските на Обединеното кралство се подготвят за голямо разгръщане в Европа

Британските войски се подготвят за едно от най-мащабните си разгръщания в Европа след Студената война, съобщи Министерството на отбраната (МО).




През следващите месеци хиляди британски войници ще бъдат изпратени в страни от Северна Македония до Финландия, за да участват в съвместни учения с колегите си от НАТО, Финландия и Швеция.




Очаква се максималният брой на разгърнатите сили да достигне около 8000 души между април и юни. Десетки британски танкове и повече от сто бронирани машини също ще пристигнат в Европа това лято.


 


 


Плановете за широкомащабно разгръщане са били в ход от известно време, но са били засилени след военната офанзива на Русия в Украйна, заявиха от МО. Предстоящите военни игри имат за цел да "покажат мащаба и значението на приноса на британската армия за отбраната на Европа", се казва още в съобщението.


 


Ученията ще бъдат "основополагащи" за приноса на Великобритания към европейската отбрана и възпирането на Русия, настоява командващият полевата армия генерал-лейтенант Ралф Уудис.


 


 


"Мащабът на разполагането, съчетан с професионализма, обучението и гъвкавостта на британската армия, ще възпре агресия в мащаб, невиждан в Европа през този век", каза той, предаде theguardian.com.


 


 


Британските войници също така се обучават заедно със силите на САЩ в Полша, съобщи МО. То обяви също, че войници от Кралските хусари на кралицата току-що са били изпратени във Финландия, която има 1300-километрова граница с Русия, за да бъдат включени в бронирана бригада.


 


 


Русия винаги е осъждала военните учения и струпването на сили на НАТО в близост до границите си, като е казвала, че тези действия увеличават напрежението в региона и излагат Европа на риск от голяма конфронтация.


 




Обединеното кралство се утвърди като един от основните поддръжници и доставчици на оръжия за Украйна по време на продължаващия конфликт с Русия. Лондон вече е изпратил противотанкови и противовъздушни ракетни системи и наред с другото изпраща бронирани превозни средства на Киев. Украинските войски също така получават обучение от британската армия както на родна земя, така и в Обединеното кралство.


 


 


Доставките на оръжия за Украйна от Великобритания, САЩ и някои европейски държави продължават, въпреки че Москва предупреждава, че те само удължават конфликта и възпрепятстват перспективите за мир.


 


 


През последните седмици Москва съобщи за няколко успешни удара по оръжейни складове в Украйна, където според нея се съхраняват доставени от Запада техника и боеприпаси.


  



Снимка: Sharron Flyod/Министерство на отбраната/Crown Copyright/PA