19min.bg

Връщаме част от мерките при 200 случая дневно: Ананиев

„Преминаването на прага от 200 болни на ден, ще бъде сигнал за връщане на част от мерките срещу разпространението на Covid-19, които прилагахме доскоро”, обяви на брифинг министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Статистиката показва, че над 80% от заразените не са болни, нямат симптоми.


Здравният министър уточни, че засега обаче не се предвиждат нови мерки, което не означавало, че процесът на развитие на заразата не се наблюдава. "Ако наистина ескалира, ние сме готови във всеки един момент да вземем необходимите мерки. Просто трябва да спазваме дисциплината и дистанцията, както и да носим маски", призова Ананиев.  Министърът допълни, че контролът в цялата страна е засилен.


"В София наистина тази сутрин бяха 86 души, но това не е някакво голямо нарастване, в контекста на големия брой хора, които живеят в столицата. Не му хрумна, че е от мача, на който и той беше с над 3 пъти повече от разрешената публика! Съпоставено с другите областни градове, не е някакъв пик, макар че ме притеснява”, допълни той.


 „За пристигащите от Швеция, Великобритания и Португалия ще има 14-дневна карантина”, съобщи още Ананиев. За българите във Великобритания, които искат да се приберат, не е възможно да отпадне периодът на карантина.