19min.bg

Време е да се сбогуваме с британската корона: Ямайски министър

Следващия месец правителството на Ямайка ще внесе законопроект за прекъсване на връзките на страната с британската монархия, като вероятно ще премахне крал Чарлз като държавен глава до 2024 г., заяви пред Sky News министърът на правосъдието и конституцията Марлене Малаху Форте.



"Докато Обединеното кралство празнува коронацията на краля, това е за Обединеното кралство", каза Малаху Форте пред Sky. "Ямайка се стреми да напише нова конституция... която ще прекъсне връзките с монарха като наш държавен глава".



"Моето правителство казва, че трябва да го направим сега", продължи тя и добави, че за ямайците е "време да кажат сбогом" на британската корона.



Малаху Форте обясни, че нейното правителство ще последва коронацията на крал Чарлз III този уикенд, като следващия месец внесе законопроект, целящ превръщането на Ямайка в република. Приемането на такъв законопроект може да отнеме около девет месеца и ще бъде последвано от референдум, който ще даде на ямайския народ последната дума за откъсването от Обединеното кралство.



На снимката: Британският крал Чарлз III се ръкува с министър-председателя на Ямайка Андрю Холис, докато приема премиери на държави в зала 1844 в Бъкингамския дворец в Лондон, събота, 17 септември 2022 г. (Stefan Rousseau/Pool via AP)