19min.bg

Времето за политически декларации изтече: Радев

„Времето за декларации от страна на политическите партии изтече. Хората искат ясно поета отговорност”.  Това обяви държавният глава Румен Радев при посещението си в Тополовград.Той допълни, че до петък трябва да връчи мандата за съставяне на кабинет.


По повод мигрансткия натиск държавният глава посочи, че според него това е проблем, но държавата взима адекватни мерки. 


Това е проблем и аз мисля, че наред с нарастването на миграционния натиск държавата ни взема адекватни мерки. "Над 4 млн. лева са необходими на месец за усилване, така че и армията да се включи и усили охраната на границата с Турция. Тези пари ги има в резерва, но от парламента зависи да актуализира бюджета", посочи той.


На въпрос, дали обвързва връчването на третия мандат за съставяне на кабинет с актуализацията на бюджета той отговори: "Първо, аз не съм обвързал връчването на мандата с актуализация на бюджета, но това е нещо което трябва да се случи и аз призовавам нашите народни представители, освен да изслушват министрите, да бъдат отговорни". 


По думите на държавния глава диалогът между партиите и президентската институция е важен, но много по-важен е диалогът между самите партии, които трябва да намерят формула да сформират правителство.


"Времето неумолимо изтича. Аз мога да забавя до петък. Всички опции са възможни, но аз