19min.bg

Все още горят пожарите в Отец Паисиево и край село Воден: Главният секретар на МВР

За изминалото денонощие пожарните служби в цялата страна са реагирали на общо 245 сигнала за произшествия, потушени са 184 пожара. Това съобщи на брифинг главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев. Осъществени са и 4 спасителни акции, съобщи БНТ.

Действащите пожари в момента са в област Пловдив - Отец Паисиево и на територията на Ямбол - в община Болярово, край село Воден. Вчера са локализирани още пожари на територията на Кюстендил, Хасково, Стара Загора и Пазарджик.

Днес в гасенето ще се включат и двата чешки хеликоптера. Ще започне и описването на щетите.

    "Днес ще преценим дали допълнително да се включи още един хеликоптер на Министерството на отбраната, с който да се установят щетите", посочи Кангалджиев.

Сравнително спокойно мина нощта в село Воден, пожарът там е до голяма степен овладян, заяви вътрешният министър Калин Стоянов. Допълнителни трудности е създавала постоянно обръщащата се посока на вятъра. На терен са били 25 екипа пожарникари, включително от Турция, военни, служители от горските стопанства, доброволци.

По думите на Стоянов "голяма част от жителите на Воден отказаха да напуснат домовете си" и са били принудително изведени.

    "Паралелно с действията в село Воден обезопасихме съседните села Шаково, Крайново и Горска поляна, където се намира газопреносната станция Странджа, където денонощно има противопожарни екипи".

35 са изгорелите къщи във Воден, 20 от тях са необитаеми. Активирана е и жандармерията с водометните машини, които са подпомагали зареждането на пожарните с вода.

Вследствие на климатичните промени и по-честите и опустошителни пожари, Министерството на вътрешните работи ще извърши анализ за необходимостта на пожарната от допълнителна техника. За Калин Стоянов приоритет е закупуването на хеликоптери или самолети за борба със стихията.

    “На четвъртия ден потърсихме европейска помощ чрез Механизма за гражданска защита. Във вчерашния ден пристигнаха двата хеликоптера от Чехия”, посочи Стоянов.

За момента анализите показват, че огнеборците не се нуждаят от допълнителна помощ. Въпреки това Турция е в готовност да се отзове отново при необходимост.