19min.bg

Все още липсва водеща версия за трагедията на АМ Струма

Няма водеща версия за трагедията на магистрала Струма, стана ясно на брифинг на главния прокурор на Северна Македония Любомир Йовевски, заместник-окръжният прокурор на Перник Бисер Михайлов и следователя  Младен Петров. Срещата с журналистите се състоя в Скопие. След нея българските представители получиха протоколите от разпитите на свидетелите.


„Няколко дена след произшествието не може да се определи причината и да се назове една конкретна версия, приемана като доказана и всички останали отпаднали“, заяви Петров. Той уточни, че всички постъпващи сигнали и обстоятелства се проверяват, дори да звучат несериозно. Но конкретно тероризъм бил изключен на този етап - били направени съответните проби.


„Категорично е отхвърлено предположението, че се е превозвал бензин или са се превозвали експлозиви. Не са открити остатъци от взривни вещества“, каза Петров. Михайлов пък заяви, че разследването не може да се ангажира с конкретни срокове, защото е за безпрецедентна катастрофа и много сложно дело с десетки загинали.


Участниците в брифинга отчетоха доброто сътрудничество между двете държави. Разпитите в Северна Македония ще продължат, а България ще получи следващите протоколи, както и всички документи


„Не можем да кажем кои са разследвани и разпитани, за да не нарушим работата на следствието“, каза Йовевски. Все пак се спомена за 8 разпитани. Главният прокурор на Северна Македония съобщи още, че са иззети всички документи на автобусната фирма, а и е стартирало дело за корупция заради възникналите съмнения. Собственикът й е разпитан в България.