19min.bg

Всеки десети готов да продаде гласа си

10% от българските граждани с право на глас нямат нищо против да продадат вота си, стана ясно от анализ на неправителствената организация „Трансперанси – Интернешънъл“ на форум в столичния хотел „Хилтън“. След края на последните местни избори всеки десети гласоподавател или отново 10% от имащите право на вот, е дал утвърдителен отговор и на въпроса, че на него и на близките му са предлагани пари.


Коалиция от 9 неправителствени организации вчера представи проект на обществен договор за провеждането на свободни и демократични избори у нас. Целта му е да ангажира политическите партии при вземането на мерки срещу купуването на гласове и провеждането на предизборна кампания, която да е прозрачна и ясна откъм отчетността. Документът предвижда приемането на законови и административни мерки, които включват създаване на регионални центрове за преброяване на бюлетините и включване на задължителни рекламни послания в агитационните материали, които да осведомяват, че купуването и продаването на гласове е престъпление.


19` припомня, че преди повече от месец депутатът от ДПС Четин Казак излезе с предложение да бъдат отнемани гласовете на онези партии и коалиции, за които се докаже, че са купували гласове. Съществува и мнение, че ако държавата заплати на всеки гласоподавател някаква дребна сума, избирателната активност рязко би нараснала. Повечето големи партии обаче са против въвеждането на подобна практика.