19min.bg

Всяко споразумение с Русия ще бъде подложено на референдум: Зеленский

Макар да намекна за напредък в преговорите с Русия, украинският президент Владимир Зеленский заяви в понеделник, че всички "исторически" компромиси, за които преговарящите с него се споразумеят, ще подлежат на одобрение от цялата страна на референдум.




"Обясних на всички преговорни групи: когато говорите за всички тези промени, а те може да са исторически, ние няма да отидем никъде, ще стигнем до референдум", каза Зеленский в интервю за украинската обществена телевизия.


 


"Хората ще кажат своето мнение и ще дадат своите отговори на едни или други компромиси. Какви ще бъдат те, това е въпрос на нашите разговори между Украйна и Русия", добави президентът.




Зеленски отговари на въпрос за исканията на Русия за гаранции за сигурността на двете републики в Донбас и за признаване на Крим - полуостровът, който гласува за присъединяване към Русия през 2014 г. , но който Киев и Западът продължават да смятат за украинска територия.


 


По-рано през деня Русия отхвърли предложението на Зеленски за директна среща с президента Владимир Путин, като заяви, че разговорите не са постигнали "значителен напредък".




"За да можем да говорим за среща между двамата президенти, трябва да бъде свършена домашна работа. Трябва да се проведат разговори и да се договорят резултатите от тях", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.


 



Русия също отхвърли призивите за прекратяване на огъня, заявявайки, че подобни паузи се използват от Киев за прегрупиране и атаки срещу нейните войски.