19min.bg

Всички небитови потребители на ток могат да получат компенсации: МС

Всички небитови потребители ще могат да получат компенсации за разходите за скъпия ток до края на годината, реши правителството като промени програмата за компенсации. За изпълнението ѝ ще бъдат необходими над 500 милиона лева, предаде БНР. Еврокомисията даде „зелена светлина“ за подпомагането.

Министърът на енергетиката съобщи, че по предварителни разчети за компенсации на бизнеса за скъпия ток от юли до края на годината ще бъдат необходими 549 милиона лева:

"Този ресурс ще бъде осигурен изцяло от приходите, съществуващите към момента - и бъдещите, до края на годината във фонд "Сигурност на електроенергийната система". Не предвиждаме участие от Държавния бюджет по отношение на мярката, а приходите са осигурявани от тези производители на електроенергия - петте процента от приходите, и свръхприходите от производителите на електроенергия на територията на България".

Програмата предвижда всички небитови потребители да получат компенсации на 100 процента за разходите за цена на тока над 180 лева за мегаватчас:

"До реалните разходи, които всички дружества - бизнеса и операторите на електропреносни и електроразпределителни мрежи ще имат за периода от 1-ви юли тази година до края на 2024-та година".

От Брюксел са дали "зелена светлина" за прилагане на мярката, определяйки, че това не е държавна помощ - уточни Малинов:

"Имаме становището от страна на Европейската комисия, че мярката, която сме приложили, тя е аналогична с предходни такива мерки, прилагани през 2021-ва година и че е допустима и е нужна за пазара в момента".

Това дава възможност изпълнението на програмата да започне от утре.