19min.bg

ВСС да изслуша ръководството на бг офиса на Европрокуратурата заради подалите оставка магистрати: Зарков

След като втори европейски делегиран прокурор подаде оставка министърът на правосъдието Крум Зарков предложи на Висшия съдебен съвет да бъде изслушано ръководството на българския офис на Европейската прокуратура, предаде БНР. Това са българският европейски прокурор Теодора Георгиева и заместникът ѝ - делегираният европрокурор Димитър Беличев.

На фона на непопълнената 15-членна квота на България, вече двама са вече напусналите по лични причини магистрати. Според публикации текучество има и сред съдебните служители.

По този повод Крум Зарков призна:

"Това текучество ме притеснява. Много надежди са свързани с Европейската прокуратура, особено тук, в България. Знаете, служебното правителство положи огромни усилия тя да бъде обезпечена. Около сградата, около деловодството, това, което беше в правомощията на Министерски съвет, беше направено, а именно сградата беше предадена на Висшия съдебен съвет целево за нуждите на Европейската прокуратура в България. Оттам нататък доколкото съм запознат, процедурата се движи, прави се паспортизация на сградата. Ще са необходими обществени поръчки, но ми се иска всичко да става малко по-бързо".