19min.bg

ВСС предлага заплатите на магистратите да се увеличат с 20%


Общо 20% увеличение на заплатите в съдебната система предвижда Висшият съдебен съвет (ВСС) в бюджета за следващата година. Основен мотив е инфлацията, за която ВСС очаква да мине границата от 20% до края на годината.



Другата причина за предвиденото увеличение е ръстът на средната работна заплата в бюджетната сфера, която за второто тримесечие на тази година е 1704 лв. Това означава, че младшите магистрати трябва да получават две средни заплати месечно, което са 3408 лв. Това е увеличение на заплатата с близо 500 лв. Старшите - двойно и тройно - до над 10 000 лв.

Подобно възнаграждание би намалило неимоверно разликата в заплатите на младшите магистрати и магистратите на районно ниво. Извън това ВСС предвижда увеличение на заплатите в системата с 10% за 2024 г. и 2025 г., въпреки че икономистите предвиждат значително по-ниско ниво на инфлацията.
В бюджета на ВСС има 4 млн. лева за ремонт на бившата сграда на СДС, където трябва да бъдат настанени европейските делегирани прокурори.



ВСС е в много деликатно положение, защото мандатът на управляващия орган на съдебната власт изтича в началото на октомври, но няма парламент, който да попълни състава на институцията.