19min.bg

ВСС временно отстрани от длъжност Пенгезов и Петков

На вчерашното редовно заседание на Висшия съдебен съвет бе взето решение за временното отстраняване на Веселин Пенгезов от поста председател на Апелативния съд в София. Решението за освобождаването му бе взето с 16 гласа ''за'', 1 ''против'' и трима въздържали се. Членовете на ВСС освободиха от длъжност и председателя на Военно-апелативния съд  Петър Петков с 16 гласа ''за'', ''0'' против, а 4 се въздържаха. Искането за отстраняване на Пенгезов и Петков бе внесено от обвинител номер едно в държавата Сотир Цацаров. Те няма да могат да изпълняват служебните си задължения до приключване на наказателното производство срещу тях. "До настоящия момент мярка за неотклонение не е взета. Разследването е в ход“, напомни Цацаров.


Припомняме, че разследването срещу Веселин Пенгезов и Петър Петков започна през 2010 г. То е за проекта Интегрирана информационна система за прозрачност във военните съдилища, който се финансира  по Оперативна програма Административен капацитет и е бил спечелен от Военно-апелативният съд.   Стойността му е 700 хил. лв., като реално са били изразходвани 520 хил. лв.  През април тази година Военна прокуратура повдигна обвинения за длъжностно присвояване спрямо Пенгезов и Петков за злоупотреби по въпросния проект.


На 28 април 2014 г. Пенгезов се сдоби с четири обвинения за длъжностно присвояване.


По три от тях е  привлечен като помагач, а по едно - като извършител на военнодлъжностно нарушение. Петков пък получи само едно обвинение.