19min.bg

Вземете 52 млн. на данъкоплатците от Домусчиев: Гечев към ресорното вице

„На 11 януари 2022 г. изпълнителният директор на Агенцията за публичните предприятия и контрол г-жа Александрова е изпратила писмо до Вас, което касае постановление на Арбитражния съд при Българската търговско-промишлена палата, че купувачът на параходство Български морски флот KG Maritime shipping АД не дължи на ПКК неустойка за неизпълнен приватизационен договор в размер на 26,917 млн. лв. от предявената му такава в размер на 52,252 млн. лв. (б.р. втората сума е утвърдена от официален съд).


 


 


В тази връзка, моля да отговорите какви конкретни мерки предприема или ще предприемете Вие и правителството, за да защитите държавния интерес, използвайки всички разполагаеми законови средства.“ Така се обърна към заместник министър-председателя по ефективно управление Калина Константинова народният представител от „БСП за България“ проф. Румен Гечев по време на парламентарен контрол.


 


„Знаете ли, че ръководството на агенцията смени представителя на българското правителство в Арбитражния съд? Проверете по каква причина и с какви подбуди, защото този представител се е подписал под решение, което не е в интерес на българската държава“, попита още той.


 


Проф. Гечев обърна внимание, че KG Maritime Shipping АД предявява не само, че не иска да плати 52 млн. лв., но предявява искане на 662 246 лв. към българската държава за покриване на търговски разходи.


 


„Направете съответните промени в държавната агенция, тъй като досега е явно, че те не можаха да защитят държавния интерес. Предприемете всички юридически възможни стъпки да защитите държавния интерес, който надвишава 52 млн. лв.“, призова народният представител от левицата.