19min.bg

Взимат такса смет от Бойко

Местната такса за битови отпадъци, която плащат софиянци, вече няма да е в прерогативите на „Московска“ 33. Занапред размерът й ще се определя не от Столичната община, а от правителството. Тоест, налогът ще е държавен, а не общински. Това предвижда законопроектът за управление на отпадъците в област София град, приет от Министерския съвет (МС) вчера. Така функциите на кмета по организирането на сметосъбирането, сметоизвозването и почистването на града, се възлагат на министъра на регионалното развитие и благоустройството. Размерът на такса смет ще се определя с тарифа, приемана от МС, и ще съответства на необходимите материално-технически и административни разходи по предоставяне на услугата. Средствата ще се използват само за почистването на София, е разписано в закона.


Другият важен аспект е свързан с депонирането и съхранението на отпадъците. Успоредно със закриването до края на т. г. на депото в Суходол, държавата се ангажира да намери перспективно решение за депониране на боклука до изграждането на завод за преработка на отпадъците на София.


От друга страна законопроектът гарантира, че именно общината ще разполага със средства от еврофондовете за финансиране изграждането на завода. 


Проектът предвижда също по предложение на екоминистъра и с акт на кабинета до 20% от капацитета на регионалните депа да може да се използва за депониране на отпадъци, образувани на територията на общини, разположени в други региони.


Предлаганият проект на закон ще позволи трайно уреждане на проблема със софийския боклук, се казва в правителственото прессъобщение.