19min.bg

WP: САЩ подготвя война срещу Дамаск

Авторитетният вестник Washington Post публикува новина за тайна среща на т.нар. Комитет на заместниците, който събира вицетата на титулярите на различните американски войски и тайни служби. На сбирката е взето решение за пълномащабна война на САЩ срещу Сирия. Целта била свалянето на президента Асад.


Новината идва след разкритията на другия най-авторитетен американски вестник New York Times. Той публикува запис от среща на държавния секретар Кери с представители на сирийската опозиция, на която той се оплаква, че военните спират идеите му за щурм на Дамаск и той е принуден да прави „последното, което искаме – дипломация”. Успоредно се появиха и информации, които Кери потвърждава в изказването си, за нежелание на армията да участва в нова война след фиаското в Ирак и Афганистан, където загинаха хиляди млади американци.


Очаква се през уикенда в Белия дом да се събере Съвета за национална сигурност с министрите и шефовете на служби в силовия ресор, на който да присъства и президентът Обама. Именно в него е надеждата за мир, преценяват местните анализатори.


От Москва изразиха недоумение и втвърдиха тона по отношение на Вашингтон, напуснаха един от ядрените договори между двете страни. Същевременно се подслива руският противовъздушен щит над Сирия, в това число и откъм Средиземно море. В официозните медии тече коментар, че САЩ действат предизборно, за да подсилят отслабващите позиции на Демократическата партия в края на мандата на Обама, чийто кандидат за наследник Хилари Клинтън без друго е замесена в куп скандали. Русия предупреди и за очаквани провокации от страна на Киев.