19min.bg

WTO предупреди, че световната икономика може да загуби 5% от БВП

Световната икономика показва признаци на фрагментация, която може да бъде "много скъпа" за всички, предупреди генералният директор на Световната търговска организация (WTO) Нгози Оконджо-Ивеала.



В интервю за Nikkei ръководителят на WTO изрази загриженост относно ескалацията на конфликта между Израел и Хамас и потенциалното му въздействие върху световния растеж, ако той се разпространи в по-широк план в Близкия изток.



"Това е един от регионите, откъдето излизат голяма част от световния петрол и газ", посочи Оконджо-Ивеала. "Така че това неизбежно ще окаже влияние."



Според WTO перспективите за 2024 г. все още са относително оптимистични, като се предвижда растеж от около 3,3 %, "но рисковете са силно в посока надолу".



WTO изчислява, че ако светът се раздели на два търговски блока, глобалният БВП ще спадне с 5% в дългосрочен план. Това би било "огромна загуба", предупреди Оконджо-Ивеала, като я оприличи на загубата на цялата икономика на Япония.



Въпреки това WTO не вижда "големи признаци на по-широка деглобализация", според нейния ръководител, който заяви, че обемът на търговията със стоки и услуги е "все още доста значителен" - около 31 трилиона долара.


По-рано този месец  WTO намали прогнозата си за растежа на световната търговия през 2023 г. до 0,8% от предварително очакваните 1,7%, позовавайки се на задълбочаващото се забавяне на производството.