19min.bg

За 9 седмици изринахме ужасно много: К. Петков

Служебният министър на икономиката Кирил Петков се опита да спре пробойните, през които изтичаха милиони в неизвестни ръце. След девет седмици на поста, той ще завещае на следващия министър преструктурирането на ДКК, ББР – която ще се фокусира вече върху подкрепата за малкия и среден бизнес, довършването на Иновационния хъб, пише Mediapool.



Според проучванията вие сте най-харесваният министър в служебния кабинет, заради усилията да промените модела на управление. Доколко успяхте и какви са гаранциите, че тази линия ще продължи и вашият наследник?



Най-голямото ми постижение е, че показахме, че България може да има различен тип управление. Управление, в което единственият приоритет е да се правят правилните стратегии, средствата на хората да се използват по най-добрия начин, да има максимална прозрачност.



Например смяната на борда на Българската банка за развитие (ББР), вече е факт. Това не се вижда в Търговския регистър. Имената на двамата от предишния борд стоят, но реално те отдавна не участват във взимането на решенията и не получават заплати. Те стоят все още там, защото трябва да се изчака да приключат съдебните дела.



Аз имах възможността тихомълком да направя някакъв тип уговорка те да си тръгнат, да ги сменя с някой друг и да не казвам какво се е случило в банката. Но за мен това не е решение. Да, ние вдигнахме много шум около смяната, много се говореше за ББР, но сега на базата на цялата информация, която изтече, много трудно някой би върнал процеса обратно, такъв какъвто беше преди, независимо какви са моралните, житейски и всякакви убеждения на следващия министър.