19min.bg

За истината няма да се извинявам: А. Василев

"За истината не трябва да се извинявам", заяви пред БНР вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев във връзка с искане от работодателите да получат извинение от него заради изказването му, че част от тях са некомпетентни.



"Истината е, че в момента, ако погледнем продуктивността на труда, България е около 50% от средната за ЕС. Ако погледнем нивото на заплащане, нашето заплащане е около 26% от средното в ЕС. Т.е. производителността на труда значително изпреварва заплащането. Има много причини за това.


 


Но истината е, че ако наистина има работодатели, които не могат да осигурят достатъчно добра организация и достатъчно добър продукт, така че един работник да защити 350 евро на месец, не мисля, че тези работодатели биха останали на пазара", уточни той. Василев обаче се съгласи с мнението на работодателите, че държавата е лош работодател.




"Затова има вицепремиер по ефективно управление, който работи в посока да се вдигне ефективността и да се намалят хората, които непродуктивно работят.


 


Всички министерства и агенции ще си направят нови щатни разписания и нови нива на заплащане, така че в рамките на съществуващия бюджет за персонал, който имат, да имат по-малко персонал, който да работи по-ефективно и да е по-добре платен", подчерта министърът.