19min.bg

За охрана бизнесът дава близо милиард лева годишно

Около един милиард лева годишно дава бизнесът за охрана. От тях около една десета отиват в МВР. При около 300 хиляди активни фирми на пазара повечето от половината имат сигнално-охранителна техника. Всяка десета е наела частна охранителна фирма, а 6% разчитат на жива охрана. Това показва проучване на институт “Отворено общество” за 2010 г., предаде Mediapool.


Годишно една българска компания средно дава по 3096 лв. за сигурност, докато в същото време разходите й за правни услуги възлизат на 4448 лв.


Според проучване на Световната банка за България компаниите заделят под 1% от обема на продажбите си за сигурност. В същото време загубите им от кражби, грабежи и вандализъм възлизат на 3.73% от продажбите им.


МВР е дало 2174 лиценза за извършване на частна охранителна дейност към август 2012 г. От тях на 61 компании лицензите са били върнати или отнети, сочат данните на полицията.


Две трети от частните фирми в бранша нямат технически системи за сигурност. С такива разполагат едва 10% от компаниите. Други 15% се занимават само с консултантска дейност. Само 1% от охранителните фирми предлагат детективски услуги.


По данни на МВР в сектора са ангажирани 120 000 души, предимно мъже. По-голямата част от охранителите са с основно образование и на възраст над 55 години. Най-често това са пенсионирани полицаи и военни. За сравнение в структурата на МВР, която е най-голямата охранителна фирма, работят близо 50 000 служители.


Средната заплата в частния охранителен сектор е около 450 лева, докато в държавната система за сигурност е близо 900 лева.