19min.bg

За пръв път НЗОК ще плаща лекарства за домашно лечение на COVID-19

За първи път в историята си Националната здравно-осигурителна каса ще финансира амбулаторното лечение на остро заболяване, каквото е COVID-19, като ще заплаща и за лекарствата, изписвани за лечението му в домашни условия. Това съобщи здравният министър Стойчо Кацаров, след като вчера Надзорният съвет на НЗОК одобри изменение в методиката за заплащането на лекарите в болничната и извънболничната медицинска помощ в посока увеличаване на тези средства, предаде Сега.



"На практика ние сме готови със стартиране изцяло на амбулаторно лечение на пациенти. Днес (т.е. вчера - бел.ред.) тази методика беше съгласувана от Българския лекарски съюз, с директори на столични диагностично-консултативни центрове. С тях обсъдихме въпроса и те са много доволни от това, което им е осигурено като нови възможности за т. нар. COVID зони", каза министър Кацаров и допълни, че очаква в много кратки срокове първоначално регистрираните 39 COVID-зони да станат поне 150 - в рамките на седмица-две, така че пациентите с COVID-19 да бъдат обслужвани и лекувани амбулаторно.



Очаква се в Държавен вестник да излезе решение на НЗОК със списък от лекарства, които могат да се предписват на болни с COVID-19. "Това се случва за първи път в историята на Здравната каса, откакто е учредена. Досега тя финансираше само домашното лечение на хронични заболявания. За първи път тя ще финансира лекарствата за остро заболяване, каквото е COVID-19", изтъкна д-р Кацаров. Тези лекарства ще бъдат