19min.bg

За смях стана UK външният министър в Москва, пак обърка географията


Руският външен министър Сергей Лавров направи за смях британската си колега Лиз Трас. По време на преговорите им в Москва той я попита не признава ли поне суверенитета на Русия над Воронежка и Ростовска област, а тя категорично отрече да има такова намерение.


 


След секунди на убийствена тишина на дамата е обяснено от нейната делегация в лицето на посланика, че това са области в Русия и е направила сериозен гаф.




Руската страна пусна още по време на разговорите новината на прокарващия независима линия сайт на деловия вестник КомерсантЪ, така че последвалата пресконференция стана повод за още шеги и закачки с гостуващата Лиз, която бе наизустила един и същи отговор, който да дава на всякакви питания и ситуацията стана още по-голям конфуз.




Нелепият гаф идва броени дни след предишното географско откритие на дипломат №1 на Великобритания. Според външната на Джонсън добрата стара Англия щяла да помага на прибалтийските републики през Черно море. Събра двата края на континента.




Още няколко дни по-рано същата жена се прояви и като исторически откривател. Според нея "в хилядолетната си история" Украйна била жертва на много нашествия: "от монголите до татарите". Всъщност Украйна съществува само от 1991 г. А монголо-татарското нашествие по същите земи е едно, че стига и до нашата.




Калинките явно не са само български патент. А това е пореден министерски портфейл на Лиз, която е била шеф на какво ли не в кабинета на Джонсън.


 


Пламен Валентинов