19min.bg

Забрана за палене на огън на територията на ПП Рилски манастир

Паленето на огън на територията ПП Рилски манастир и в района на Светата обител е забранено до 30 ноември, предаде БНР.



Издадена e заповед за забрана паленето на огън на територията на Природен парк "Рилски манастир", която важи до 30 ноември. Създадена е  организация за съвместни действия на Полицията, Пожарната, екипите на Природния парк за превенция и недопускане възникване на горски пожари  в района на туристическите  обекти и пикник зоните в района.



Природният парк обхваща горното течение на река Рилска и цялата река Илийна - с обща площ 25 253 ха, с редица природни забележителности. Разбира се, най-важният обект е Рилският манастир, посещаван ежедневно от стотици туристи и поклонници.



Според заповедта огън не трябва да се пали дори и на създадените кътове за еднодневен отдих. Вече са монтирани забранителни информационни табели на най - посещаваните местности в района. Сред тях са "Илийна река", "Обедище", "Студената чешма" и на "Кирилова поляна".



Утвърден е  План за съвместни действия за превенция и недопускане възникване на пожари, като са сформирани съвместни екипи с представители на РУ - Рила, РСПБЗН - Рила, Дирекция "ПП Рилски манастир" и екипа Рилски манастир за осъществяване на превантивен контрол и обход на местата за пикник зоните.




Снимка: ПП-Рилски манастир