19min.bg

Задържаха мъж в Неапол, фалшифицирал 11 млн. евро

"Европол обяви ареста в Неапол на мъж, обвинен във фалшифициране на около 11 милиона евро“, е заглавието на италианските електронни медии като Il Post и др., отразили случая. Самоличността на мъжа не се съобщава.

Операцията по задържането му е била проведена "от карабинерите, в сътрудничество с френската полиция, в края на разследване, започнало през 2022 г. и за което допринесли разузнавателните служби на различни държави“.

По време на ареста са били конфискувани близо 3 милиона евро. Останалите 8 милиона евро, които той е фалшифицирал, са били изтеглени от обръщение по време на разследването.

Според Европол, отбелязва още Il Post, те са били еквивалентни на повече от 27% от всички фалшиви евро, конфискувани през цялата 2023 г.

Мъжът имал работилница за фалшивите банкноти зад гаража на дома си скрита от мебел. Открити са 31 принтера и големи количества материал за производство на банкноти от 20, 50 и 100 евро. Според анализ на експерти на Европейската централна банка, произведените банкноти са били трудно различими от истинските.