19min.bg

"Задушаваща мечта" на китайския фотограф Юши Ли

Група мъже лежат до диван, а голите им тела се подават през килим от розови листенца. Някои от тях гледат към главната героиня на снимката - азиатка в зелена рокля, легнала върху меката мебел на седалката. Други гледат встрани, сякаш безразлични, сякаш попаднали в някакво мъгливо заклинание.

Въпреки нежната постановка на китайската фотографка Юши Ли, заглавието на снимката - "Задушаващ сън" - подсказва, че става дума за нещо по-зловещо. Позовавайки се на творбата на холандския художник Лорънс Алма-Тадема от 1888 г. "Розите на Хелиогабал", в която римският император наблюдава как нищо неподозиращите гости на банкета бавно се задушават в цветя, съвременният подход на Ли - заснет на снимачна площадка, обсипана с пастелни цветове и деликатни мебели - е също толкова измамен на пръв поглед.


 По-широкото портфолио от подривни изображения на Ли включва меко осветени голи портрети на непознати, които е открила чрез приложение за запознанства (серия, озаглавена "Моите момчета от Tinder"). Лишени от дрехите си и следователно от характера си, казва тя, мъжете се излежават в домовете си, вършейки банални задачи: един от тях изгребва от прясна диня, а друг небрежно балансира чиния със спагети над интимните си части.

Серията е отчасти отговор на еротичните изображения, обективизиращи жените, които исторически са широко разпространени в изкуството, рекламите и фотографията. Въпреки че съществува канон на мъжките голи тела, той до голяма степен се състои от изображения, заснети от гей-фотографи мъже. Когато Ли започва серията през 2017 г., тя забелязва липсата на изображения, изобразяващи голи мъже като обекти на желание от женска гледна точка.

След като някои погрешно приели работата ѝ като заснета от мъж фотограф, тя започнала да вмъква себе си в снимките - напълно облечена редом с голите си колеги и често единственият човек, който гледа директно към камерата. 


 "Вместо да бъда пасивна, "гледана", искам да бъда тази, която контролира, която създава историята, която изразява моята фантазия", казва Ли.

Нейните изображения също така се противопоставят на дългогодишното фетишизиране на азиатските жени, често от западните мъже, нещо, което Ли каза, че е изпитала от първа ръка: "Аз съм дребен човек и изглеждам тиха, така че донякъде отговарям на стереотипа." Ли, която е родена в китайската провинция Хунан, а сега живее в Обединеното кралство.

Тя каза, че се чувства поласкана, когато жени се свързват с нея онлайн, за да кажат, че се чувстват овластени от нейните снимки. "Като жена, особено като азиатка или китайка, вие (трябва да можете) да чувствате, че можете да изразявате и своето еротично желание." 


 Кой е на власт?


Ли е очарована от това как идеята за погледа днес е станала "по-малко бинарна". Тя също така изследва и се заиграва с начина, по който класическите картини изобразяват динамиката на властта, изобразяването на желанието и представянето на тялото.


Тя пренася тези идеи в "Картини, сънища и любов" - постоянен проект, към който принадлежи и "Задушаващият сън". (Втора снимка от същата фотосесия, озаглавена "След съня", загатва за току-що случилото се, като на сцената са разхвърляни сатенени възглавници и увяхнали венчелистчета). 


Сред другите източници на вдъхновение са картината "Кошмарът" на швейцарския художник Хенри Фузели от 1781 г., на която се вижда инкубус, женски демон, приклекнал заплашително над спяща жена, и "Смъртта на Актеон" - маслена картина на ренесансовия художник Тициан от XVI в., на която римската богиня на лова Диана превръща героя от Теба в елен, който след това е убит от собствените си кучета.


В интерпретациите на Ли тя има пълен контрол. В първата тя носи тясна червена ролетка, докато небрежно седи върху нищо неподозираща мъжка фигура, осуетявайки идеята за съблазняване. Във втората тя заема спокойна, пресметлива поза, насочвайки лък и стрела към гол мъж на прозореца.


Но контролът, казва Ли, е субективен в изображения, в които могат да съществуват няколко погледа. "Някои от тези мъже (на снимките) гледат и към мен, а зрителят също гледа към всички нас", казва тя. Тя добавя, че епохата на интернет само е усложнила нещата. "Сега можеш да гледаш толкова много неща като мигновено, навсякъде, или където и да е, когато пожелаеш... това е нещо много различно, не е (само) физическо, а дигитално.


"Съществува и погледът от алгоритъма, и погледът от екрана, който отразява самия теб, когато го гледаш... интернет (означава), че сме подложени на поглед повече, в известен смисъл."


Източник: CNN