19min.bg

Заев атакува Захариева, но хвали Борисов

Министър-председателят на С. Македония Зоран Заев атакува вицепремиера Захариева след срещата й с неговия външен министър в София. Тя е посочила изпълнението на Договора за добросъседство като условие за напредъка на С. Македония по пътя ѝ към ЕС. Захариева стана обект на критика от страна на македонския премиер, който иначе похвали българския си колега Бойко Борисов. С остър коментар Заев нападна външния ни министър във връзка с подновените опити за постигане на компромис по спорните въпроси от историята на двете страни.



"Разговорите между министъра на външните работи Буяр Османи и премиера Борисов бяха добри, но разговорите с министър Захариева не толкова”, заяви Заев. „Направеното от нейна страна предложение нито е добросъседско, нито братско, а още по-малко европейско", коментира комшийският премиер след проведените разговори в София. Македонският лидер обаче така и не конкретизира с кои конкретно предложения на външния ни министър. Неговата страна не е съгласна и предупреди, че планираната междуправителствена конференция през декември може да не се състои.  


Припомняме, че Захариева призова Скопие да признае историческите реалности и междудисципнлинарната комисия между двете страни да започне да работи ефективно. „Комисията е историческа, а не политическа”, изтъкна тя.



„Ако България остане с тези искания, то нека подготвим нашите хора, че преговорите с ЕС няма да започнат”, обяви в отговор Заев, цитиран от македонската телевизия Nova.



"Вярвам, че това не е позиция на премиера Борисов – мой приятел и брат”,каза още премиерът на южната ни съседка. „Убеден съм, че има решение на проблемите и определено знам, че аз и Бойко ще намерим решения за тези въпроси”, посочи Заев.  "Убеден съм, че президентите на двете страни, Пендаровски и Радев, ще подкрепят този процес и заедно ще покажем европейски ценности и взаимна подкрепа", добави той.