19min.bg

Заев призова: На площада до оставка!

Лидерът на Социалдемократическия съюз на Македония Зоран Заев призова своите поддръжници да не се разотиват след края на митинга в центъра на Скопие, предаде кореспондент на РИА Новости от македонската столица.


 


„Ние няма да се разотидем, докато премиерът не изпълни нашето искане да подаде оставка“, каза Заев. Според него яко премиерът Никола Груевски не изпълни искането да подаде оставка, то „в Македония ще има война, като в Украйна“.


 


Напомняме, че днес десетки хиляди граждани протестираха пред сградата на правителството в Скопие три часа и половина. В протеста взеха участие опозиционни партии, граждански и студентски сдружения, както и представители на международната общност и ЕС. Всички призоваха за оставка на правителството на Никола Груевски, с цел връщане на свободата и демокрацията в страната.


 


Председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев заяви, че е отишъл в Македония, за да чуе гласа на народа, който иска свобода, мир, справедливост и демокрация.


 


Пред протестиращите говориха и представители на различни организации, режисьори, журналисти. Протестът приключи с изявление на лидера на опозицията Зоран Заев. Той призова за незабавна оставка на Груевски и формиране на преходно правителство, което да организира честни и демократични предсрочни парламентарни избори. Заев представи и план за бъдещо правителство на неговата партия.