19min.bg

Захарченко и Плотницки печелят изборите в Донбас

Действащият премиер на самопровъзгласилата се Донецка народна република Александър Захарченко води на изборите за държавен глава на ДНР, сочат данни на ЦИК след обработката на 100% от протоколите. За него са гласували 765 340 души. Второ място на изборите заема Александър Кофман, за когото са гласували 111 000 души.


В гласуването са взели участие 1 012 162-ма души, от които дистанционно са дали гласа си 104 540 души. В изборите за народен съвет води партия „Донецка република”, чийто списък оглавява Захарченко. За нея са гласували 662 000души.


"Провелите се в Донецка народна република окончателно утвърди отделянето на Донбас от Украйна", заяви председателят на ЦИК на самопровъзгласилата се република Роман Лягин.


„Изборите преминаха легитимно и без съществени нарушения, които биха могли да повлияят резултатите на гласуването. Сега, след като имаме легитимна власт, Донбас вече не е част от Украйна”, каза Лягин. По думите му, в следващите няколко дни ще се проведе церемонията по полагане на клетва на новия държавен глава.


На изборите в самопровъзгласилата се Луганска народна република печели досегашният й лидер Игор Плотницки с 63.8% от гласовете, сочат данни на ЦИК след обработването на 100% от протоколите.


„С оглед на гласуването на територията на републиката и в пунктовете за временно настаняване на бежанци от ЛНР, Плотницки набира 63.8%”, обяви председателят на ЦИК на ЛНР Сергей Козянков. Той добави, че обществената организация „Мир Луганщине” печели 69.42% от вота за народен съвет, в който освен нея ще влезе и "Луганският икономически съюз".