19min.bg

Заявка за регистрация на марка ДПС е постъпила в Патентното ведомство

Заявка за регистрация на марка "ДПС" е постъпила в Патентното ведомство. За първи път от там потвърждават това в отговор на запитване на БНР.

Институцията обаче, не съобщава от кого е заявена марката.

От Патентното ведомство описват заявената марка като комбинация от словесни и фигуративни елементи и уточняват, че цялостното изписване е: "ДПС - Движение за права и свободи".

Искането е постъпило на 29 юни тази година. Към момента заявката е със статус "подадена" и тепърва следва да се извърши експертиза, ако в законовия срок бъдат заплатени дължимите държавни такси.

Според практиката на Патентното ведомство и на Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост, едва след това може да се публикува името на заявителя.

При липса на плащане, заявката се счита за оттеглена и производството по нея се прекратява, се уточнява в отговора до БНР.

Посочва се, че законът допуска възражения, както и съдебен контрол на постановените решения по спорове. В случай, че в тримесечен срок не постъпи възражение, се взема решение за регистрация на марката, вписва се в Държавния регистър на марките, и се публикува в Официалния бюлетин на Патентното ведомство до един месец от датата на решението.

Поради описаната процедура, не може да се прогнозира срок за регистрация на дадена марка, уточняват от Патентното ведомство.