19min.bg

Законът на ГЕРБ за българския език – пълен с правописни грешки

Законопроектът за опазването на чистотата на българския език е пълен с елементарни правописни грешки, заяви пред бТВ езиковедът д-р Владислав Миланов. Той е категоричен, че хора , които не проявяват усет към езика си, не може да предлагат такъв закон. Според него депутатите вече са овладели тайните на т.нар. дрескод, но все още не знаят, че парламентарната трибуна изисква и добра езикова култура.



Това е закон на абсурда, каза директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов. По думите му, ако бъде приет новият закон всички опери и мюзикъли трябва да бъдат изпълнявани само на български език, а имената на чуждите музикални формации и групи трябва да бъдат превеждани. Според акад. Карталов обаче добрата култура изисква задължително оперите и оперетите да се изпълняват в оригинал.



Според зам.-председателя на Глас народен Венци Мицов такива законопроекти, които предизвикват смях, се появяват, „защото няма кой да ги напише”. По думите му хората, които се занимават с култура, нямат свои представители в парламента, за да помагат при съставянето на подобни закони.



19’ припомня, че в края на миналата седмица законопроектът за опазване на чистотата езика на депутата от ГЕРБ Кирил Добрев разбуни духовете в българското общество.