19min.bg

Закриваме спецсъда и разделяме КПКОНПИ: Бориславова


“Съветът на управляващата коалиция реши, че специализирания съд и прокуратура се закриват, а КПКОНПИ се разделя на две отделни комисии - едната, която ще разследва корумпираните, а другата - ще отнема незаконното имущество”, обяви пред bTV говорителят на кабинета Лена Бориславова. Тя заяви, че сегашното събиране на коалицията било поредно и в него нямало нещо извънредно.
Бориславова обяви, че се е стигнало до становището, че всички дела, които са започнали в спецсъда, ще бъдат изгледани от сегашните състави. По този начин се неутрализира тезата на прокуратурата, включително и на главния прокурор, че закриването щяло да бъде в полза на мафията, защото въпросните дела щели да бъдат прекратени.
 Напомняме, че течащите дела в спецсъда като процеса Р.Овч., ще ги догледат старите състави, т.е. същите. Овчаров беше осъден на 2 инстанции за злоупотреби в енергетиката като министър със заместници Корнелия Нинова и Анна Янева, сега ключов член на КЗК в пенсионна възраст и също подсъдима по делото. Така надеждите на тримата, че третото решение на съда ще се окаже  различно, изглеждат съвсем неоправдани.


Егор Глазунов