19min.bg

Закриват БОРКОР

Антикорупционният център БОРКОР към Министерския съвет, замислен от ГЕРБ като амбициозен проект за съкрушителен удар срещу корупцията, конфликта на интереси и т.н., най-вероятно ще бъде закрит и ще премине към Съвета по сигурността към правителството, предаде Mediapool. Съставът на БОРКОР, чието съществуване досега не оправда надеждите и коства на държавата по 5 млн. лв. на година, ще бъде силно съкратен, тъй като щатът му бил "сериозно раздут", а оцелелите кадри ще започнат да се занимават с анализ на "повече неща", свързани с националната сигурност.


"Към Съвета по сигурността има нужда от звено, което да се занимава с анализ и да предоставя информация на премиера. Категорично не става дума за шапка на силовите служби", обясниха запознати. В същото време обаче има идеи служителите да "правят ежедневни брифинги на премиера и да го съветват какви задачи да възлага на подчинените му служби", допълва Mediapool.


БОРКОР бе създаден в началото на 2010 година. Идеята бе звеното да въведе германските стандарти за оценка на риска от корупция в държавния апарат, както и да даде решения за справяне с проблема с нагласените обществени поръчки.