19min.bg

Заместничка на Гешев пред ЕП: Българските прокурори не могат да се контролират от главния



Българските прокурори са свободни да вземат решения и те не могат да се контролират от главния прокурор“ - това е заявила заместникът на обвинител номер 1 Красимира Филипова на закритото заседание на Групата за наблюдение по въпросите на демокрацията , върховенството на закона и мониторинга на основните права  към Европейския парламент в Брюксел, предаде БНР.

За участието на Филипова - чрез видеоконферентна връзка, кратка информация разпространи пресцентърът на държавното обвинение.

Според съобщението,  дискусията е организирана от Европейския парламент по предложение на главния прокурор Иван Гешев за обсъждане на актуалните предизвикателства пред българската прокуратура и в контекста на засилен политически и медиен натиск.

Изброяват се участниците, освен Филипова - вицепремиерът Екатерина Захариева, заместник -министърът на правосъдието Десислава Ахладова, Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминация, както и представители на български неправителствени организации, на Европейската комисия, на Венецианската комисия и на други европейски институции.


Снимка: Труд