19min.bg

Замитането на италианския боклук в България

На една площадка в близост до ТЕЦ „Бобов дол”  в момента се намират останали 210 тона отпадъци от скандално известния  т.нар. „италиански боклук”, сочи журналистическо разследване на Валя Ахчиева за Биволъ.


Престоят на тези 210 тона  е нерегламентиран, защото, Нотификацията им е с изтекъл срок още в началото на месец юни, миналата година.


Кой в Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ разреши този италиански боклук да влезе в България?


Кой подписа Нотификацията за трансграничен превоз на италианската фирма „Вибеко”, за внос от Италия на 8 400 тона смесени отпадъци с код 19-12-12? И с това, всъщност разреши те да се изгарят в ТЕЦ „Бобов дол”, без да провери, отговаря ли централата на всички изисквания за изгаряне, според издаденото Комплексно разрешително от Изпълнителната агенция по околна среда /ИАОС/?


Или…може би е знаел, но под натиск е подписал Нотификацията?


Кой заместник-министър подписа още една Нотификация на италианската фирма „Вибеко” за трансграничен превоз на 9 000 тона смесени отпадъци, отново с код 19-12-12, за рециклиране в плевенската фирма „Феникс-Плевен”, без да провери, че този вид отпадъци не се рециклират, а и че в плевенската фирма няма такава техника за рециклиране?