19min.bg

Замразете МРЗ и внимавайте със скока на пенсиите, за да не „счупим” бюджета: Топикономист


Проектът на бюджет за 2023 г., който беше предложен от служебното правителство е с параметри, които изглеждат странно от гледна точка на макроикономическата конюнктура и въпреки рестриктивните прогнози на БНБ.


В условията на реален икономически растеж, стабилен пазар на труда с ниска безработица и продължаваща инфлация, по-скоро трябва да очакваме бюджетен излишък и затягане на политиките за парична подкрепа. Въпреки това, виждаме проект на бюджет с изключително голям дефицит, което много силно отворя ножицата между приходите и разходите на държавата. Това е продължение на популистките политики заложени при актуализацията на бюджета в средата на миналата година, каза докторът по икономика Владимир Сиркаров пред dir.bg.


Той прогнозира трудни дебати по проектобюджета в Народното събрание, заради задаващите се нови парламентарни избори това лято. А заради предстоящите местни избори в края на годината, икономистът не очаква да се реши и един от най-тежките проблеми в разходната част на бюджета, свързан с липсата на реформа в държавната администрация, включително съкращения на служители и въвеждане на електронни услуги.


Сиркаров е категоричен, че предвиденото увеличение на минималната работна заплата трябва да бъде замразено за не по-малко от 3 години, а пък поредната актуализация на пенсиите може да "счупи" бюджета. Ако разчитаме държавата да генерира повишаване на благосъстоянието на гражданите, то ние сме обречени да бъдем бедни завинаги, каза той.


Илиян Костадинов