19min.bg

Западът измами бедните страни със сделката за зърно в Украйна: Путин

Западните държави са излъгали, когато са заявили, че Украйна се нуждае от достъп до морския транспорт, за да намали рязкото покачване на цените на храните и риска от глад в бедните страни, заяви руският президент Владимир Путин.

По-голямата част от товарите, изнесени от Украйна в рамките на споразумението с Русия, постигнато с посредничеството на Турция и ООН, са отишли в ЕС, заяви Путин в речта си на Източния икономически форум във Владивосток, Русия, в сряда. Той добави, че условията на споразумението вероятно трябва да бъдат променени.

Путин направи тези забележки във връзка със споразумението, което позволява на граждански кораби да влизат и излизат от украинските черноморски пристанища, за да доставят зърнени товари. Схемата беше въведена в действие в края на юли, като Турция е домакин на център, който координира доставките.


Руският лидер отбеляза, че сделката е била обявена за начин да се ограничи покачването на световните цени и да се помогне на най-затруднените страни. На практика почти цялото зърно, доставяно от Украйна, отива в богатите страни от ЕС, казва той.

Много европейски народи са действали като колонизатори през изминалите десетилетия и векове, и действат по същия начин и днес. Те просто измамиха развиващите се страни за пореден път. И те продължават да мамят.


С подобно отношение проблемите с наличието на храна само ще се задълбочават, предупреди Путин.

На 30 август Продоволствената програма на ООН съобщи, че е изпратила втора пратка с хранителни помощи от Украйна. Корабът е превозвал 37 000 тона пшенично зърно за Йемен. Путин подчерта, че само два от над 80-те кораба, които са напуснали Украйна, всъщност са пътували с цел подпомагане на глада.

По-рано тази седмица руският външен министър Сергей Лавров обвини западните държави, че не са премахнали вторичните ограничения върху износа на храни и торове от Русия след постигането на споразумението с Украйна. ООН, която е подписала споразумението заедно с Турция, обеща да използва влиянието си, за да бъдат отменени ограниченията.


Икономическият форум, чийто домакин е Русия, е ежегодно събитие, посветено на регионалното сътрудничество в Азия. Путин участва в пленарна сесия на втория ден от събитието заедно с официални представители на Армения, Китай, Мианмар и Монголия.


Според анализ на CNN на данни на ООН, които проследяват износа в рамките на Черноморската инициатива за зърно, Путин не цитира точно актуалните данни, като към 4 септември 569 274 тона зърно и други хранителни продукти са били доставени в страни, които Световната банка класифицира като страни с по-нисък среден доход, което представлява около 27% от всички доставки.



 Снимка: ЕПА