19min.bg

Западните елити са забравили последствията от "безумните амбиции" на нацистите: Путин

Западните елити са забравили последствията от "безумните амбиции" на нацистите, заяви руският президент Владимир Путин по време на речта си на Червения площад в Москва по случай Деня на победата.

Русия вярва, че "всяка идеология на превъзходството е по своята същност отвратителна, престъпна и смъртоносна", посочи президентът.

"Глобалистките елити продължават да настояват за своята изключителност; те настройват хората едни срещу други, разделят обществата, провокират кървави конфликти и преврати, сеят омраза, русофобия и агресивен национализъм, унищожават традиционните семейни ценности, които правят човека човек", каза Путин.

Според руския лидер всичко това се прави от САЩ и съюзниците им, за да "продължат да диктуват своята воля, своите права и своите правила" и да прилагат на международната сцена това, което по същество е "система на грабеж, насилие и потисничество".

"Изглежда, че те са забравили до какво доведоха безумните амбиции на нацистите. Забравили са кой победи това чудовищно, тотално зло", подчертава той.


Във връзка с конфликта в Украйна Путин заяви, че "срещу Родината е разгърната истинска война. Но ние се противопоставихме на международния тероризъм. Ще защитим и жителите на Донбас и ще гарантираме нашата сигурност".

Целта на Запада е "да постигне дезинтеграция и унищожение на нашата страна, да анулира резултатите от Втората световна война, да разруши напълно системата на глобалната сигурност и международното право и да задуши всякакви суверенни центрове на развитие", настоя той.

САЩ и техните съюзници са виновни за избухването на конфликта в Украйна, заяви държавният глава.

"Прекалените амбиции, арогантността и всепозволеността неизбежно водят до трагедии. Това е причината за катастрофата, която украинският народ преживява в момента", посочи той.

Украинците са станали "заложници" на преврата, извършен в страната през 2014 г., и са били превърнати в "разменна монета" от Запада, който използва страната, за да реализира своите "жестоки егоистични планове".


 На снимката: Руският президент Владимир Путин произнася реч на Червения площад в центъра на Москва, Русия, 9 май. (Гаврил Григоров/Sputnik/Reuters)