19min.bg

Западните страни "нямат търпение" да въвлекат Беларус във "военните си дрязги": Лукашенко

Западните страни "нямат търпение" да въвлекат Беларус във "военните си дрязги", заяви президентът на Беларус Александър Лукашенко, коментирайки последните съобщения за струпване на украински и натовски сили по границите на страната, която е ключов руски съюзник.

Лукашенко направи тези забележки по време на среща с главния руски депутат Вячеслав Володин. Председателят на долната камара на руския парламент е на посещение в Минск за честването на Деня на независимостта на Беларус на 3 юли.

"Мисля, че вие... виждате какво се случва около Беларус. Те просто нямат търпение да ни въвлекат във военните си разправии. [Правят го, за да ни накарат да разпънем [силите си] по границата, да не можем да окажем съпротива и да изострят ситуацията до степен, в която целият свят ще трепери", заяви Лукашенко, цитиран от информационна агенция BELTA .

През уикенда беларуското министерство на отбраната направи няколко изявления, в които твърди, че Украйна и страните от НАТО събират войски по границите на страната. Беларус граничи с държавите от НАТО Латвия, Литва и Полша, както и с Украйна и Русия.


Според началника на генералния щаб на Беларус Павел Муравейко "близо до" границите на страната са разположени 20 000 войници на НАТО, включително и американски войски. Тези сили действат като "дразнител" за военните в страната, каза той.

В събота заместник-командирът на беларуските сили за специални операции, полковник Вадим Лукашевич, заяви, че напрежението по границата между Беларус и Украйна се увеличава и че Киев струпва войски, бронирани машини и ракетни системи на 1000-километровата граница със северната си съседка.

Ситуацията е "много сериозна" и Минск трябва да остане нащрек, заяви президентът Лукашенко.

Беларус е близък съюзник на Русия и руският президент Владимир Путин редовно обсъжда с колегата си ситуацията, свързана с Украйна.

Въпреки че Беларус не участва пряко в конфликта, тя позволи на Москва да използва територията ѝ за настъпление към Киев в първите дни на офанзивата.


 


 Пламен Валентинов