19min.bg

Запазване на високия интензитет на посегателствата срещу националната сигурност през 2024 г.: ДАНС

През 2024 г. ще се запази високият интензитет на посегателствата срещу националната сигурност, свързани с операции на чужди специални служби, зловредни информационни кампании и кибератаки. Това се посочва в доклад на ДАНС, публикуван на страницата на агенцията.

В доклада за 2023 г. се отбелязва, че поведението на Русия генерира нарастващи заплахи за глобалната сигурност. Засилват се и опасенията за възможна руска агресия към други страни. Постоянен е стремежът на Москва за подкопаване единството и възпрепятстване разширяването на НАТО, като за целта се прилага хибриден подход.

От ДАНС допълват, че продължаващата агресия на Русия срещу Украйна и зловредните хибридни атаки на Москва остават основен ерозиращ средата фактор.

През 2023 г. по отношение на Западните Балкани се запазва потенциалът за ескалация на напрежение, съпроводен с прояви на насилие, констатират от Държавната агенция за национална сигурност. В региона се наблюдава и засилен говор на омразата срещу България, включващ в отделни случаи и физически посегателства срещу определящи се като българи граждани на други държави.

Според ДАНС обстановката по линия на сигурността в Западните Балкани се усложнява и от високата активност на организираната престъпност, нелегалната миграция и корупцията.

Като по съществени резултати през 2023 г. при противодействието на рисковете и заплахите от дейността на чуждите служби, от ДАНС отчитат пресичане на дейността на четирима руски и на двама беларуски граждани. Също така е пресечена дейността на други шестима чужди граждани, съпричастни към дейността на чужди специални служби.

Спрямо 54 души, чиято дейност представлява заплаха за националната сигурност, през миналата година със заповеди на председателя на ДАНС са наложени принудителни административни мерки по Закона за чужденците в Република България и по Закона за влизането, пребиваването и напускането на страната. Агенцията е направила предложение за включване на 393 лица в масива на нежеланите в страната чужденци.