19min.bg

Заплащането на чиновниците расте въпреки кризата

Три сектора са водещи по увеличение на разходите за труд в България през първото тримесечие на тази година. Това са хотелиерството и ресторантьорство, държавно управление и информационни технологии, сочат данните на Националния статистически институт. Най-висок ръст на общите разходи за труд спрямо същия период на предходната година е регистриран в икономическите секторите хотелиерство и ресторантьорство - 11.7%, държавно управление – 10.2% и ИТ и комуникации - 10.0%.



И ако при хотелиерите и ресторантьорите това е обяснимо поради очаквания силен туристически сезон, а информационните технологии са сред най-скъпо платените отрасли в светаа, то при чиновниците увеличението не е нещо нормално при състоянието на държавата в момента, анализира ситуацията Дартс нюз.



През първото тримесечие на 2013 г. общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 4.7% спрямо първото тримесечие на 2012 г., като увеличението в индустрията е 4.2%, а в услугите, с 4.8%. В строителството обаче общите разходи на работодателите за един отработен час намаляват с 0.4%.



Данните показват, че българската икономика продължава да губи конкурентоспособност въпреки кризата. Увеличението на разходите за труд в ИТ сектора и ресторантьорството се дължи на засилената конкуренция в тези два сектора, но не така стои въпросът при държавното управление.



Парадоксално е, че на фона на приказките за реформи, намаляване на административната тежест и постоянните опасения за дефицит в хазната, както възнагражденията, така и другите разходи за труд в сектора на държавното управление бележат силни повишения, съответно с 9.4%, и с 13.2%.