19min.bg

Започна евакуацията заради големия пожар в община Струмяни

Голям пожар избухна между селата Микрево, Каменица и Кърпелево в община Струмяни, съобщи БНТ. Пожарът е тръгнал към 12:30. Полицаи и горски служители предупреждават хората да бъдат внимателни. Евакуацията започна.


Постоянните жители на село Кърпелево са около 10-15 души, като някои от тях не са искали да напуснат домовете си. Двата френски самолета направиха обходи над пожара. В готовност за евакуация са жителите на селата Микрево, Цапарево и Каменица. като в Микрево живеят няколкостотин души.


"Пожарът е на голям фронт, движи се в посока землището на село Цапарево към село Микрево. Обявена е евакуация на село Кърпелево, като няма опасност за живущите в селото", заяви в пред БНТ главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев.


На място на изпратени два екипа на пожарната служба в Сандански, към мястото пътуват екипи огнеборци и горски служители. Поискана е помощ от въздуха, тъй като огънят минава във върхов. Кметът на село Микрево каза, че пожарът е изключително голям. В района духа силен вятър, който допринася за бързото разрастване на пожара.


Селата Струмяни, Микрево и Драката, които са непосредствено до пожара, в момента са без вода поради ремонт на водопровод.


Екипи от София, Дупница, Благоевград, Петрич и Сандански са насочени към пожара в община Струмяни. Главен комисар Александър Джартов пътува към мястото на огъня.


Двата самолета, които дойдоха от Франция, за да се борят с пожара в планината Славянка, ще бъдат пренасочени към Струмяни.


BG-Alert изпрати съобщение до жителите на село Кърпелево за евакуация.




Снимка: Милица Иванова Гладнишка